Noova er sentrale i innovasjonsprosjektet Norflex: En ny, bærekraftig og høyteknologisk løsning på fremtidens kraftutfordringer.

Fleksibilitet i strømnettet innebærer at strømkundene jobber sammen med nettselskapene for å redusere forbrukstopper. Dette vil frigjøre belastning på strømnettet og «låne bort» kapasitet til nettselskapene igjen. Det Enova-støttede prøveprosjektet har fått navnet Norflex og er et samarbeid mellom Agder Energi, LOS, Entelios, Tibber, Ishavskraft, Istad og Noova.

Fleksibelt strømforbruk vil være et alternativ til å bygge ut strømnettet, og dermed hindre naturinngrep og at enorme summer skattekroner går til selve utrustningen.

– Vi er utrolig stolte av å kunne være med på å levere teknologien i dette prosjektet. Noova er med på å utvikle en fremtidsrettet løsning på utfordringene som kommer med et helelektrisk samfunn, sier salgssjef Eyvind Kjensli.

Les mer om Norflex-prosjektet hos Enfo her.

Vellykket demonstrasjonsprosjekt i Agder

Fleksibilitet innebærer smart styring av strømforbrukere, der tidspunkt for aktivering kan forskyves. Både bedrifter og privatkunder skal kunne gi bort sin kapasitet, og i Agder er det allerede satt i gang et demonstrasjonsprosjekt.

Strømkunder i Arendal, Grimstad og Lillesand deler nå sine fleksible strømforbrukere, som automatisk kobles inn og ut etter behov fra nettselskapet. Blant sluttbrukerne som har spart både penger og miljøet finner vi vår kunde Arendal Havn og andre bedriftskunder, samt privatkunder. Fleksibilitet hentes fra ulike forbrukere inkludert  produksjon, ventilasjon, fryselager, elbil-ladere, varmtvannsberedere og oppvarming.

– For det første er det utrolig spennende å kunne tilby vår teknologiplattform til et slikt innovasjonsprosjekt. For det andre gjør vi det mulig for deltakerne å unngå forbrukstopper og å tjene penger på å låne bort sin kapasitet, sier Kjensli.

Det er nemlig slik at nettselskapene er villige til å betale relativt godt for denne fleksibiliteten.

– Ingenting er bedre enn et bærekraftig tiltak som også er svært lønnsomme for sluttbrukerne. Det vil jeg kalle å få i både pose og sekk, mener Kjensli.

Teknisk ansvarlig i Noova forteller at alle testene mot Arendal havn har gått smertefritt og utkobling av lasten ikke har medført ulemper for kunden. Samlet i Norflex-prosjektet har denne testen oppnådd et volum på 20 megawatt.

Et slikt volum gjør lastene aktuelle for kjøp av Statnett, ifølge Kjensli. Dette gjør det mulig for Statnett å bruke lastene til å balansere strømnettet og skape ytterligere verdi av fleksibiliteten som ligger i Agder.

Norflex-prosjektet skal i utgangspunktet vare ut 2021, men Noova er svært optimistiske.

– Noova er med på å bygge fremtidens energibransje, både i Norflex-prosjektet og i arbeidet vi gjør til daglig sammen med våre kunder. Vi er i spissen på innovasjon og bærekraftige løsninger, noe jeg tror vil være sentralt i tiden som kommer.

Her kan du lese mer om hvordan Noova kan redusere din bedrifts energikostnader.