Robot Norge greide å kutte 25 prosent av strømforbruket sitt, etter en enkel gjennomgang. Noova mener mange bedrifter kan gjøre det samme og spare store beløp.

– Strømleverandøren vår Noova tok kontakt med oss fordi de hadde sett uforklarlig høyt strømforbruk hos oss. Vi brukte blant annet masse strøm i helger og på netter når det ikke er folk i lokalet, forteller daglig leder i Robot Norge, Kenneth Nilsson.

Da selskapet, som utvikler og leverer robot og automasjonsløsninger, fikk sett nærmere på ventilasjonsanlegget, viste det seg at en sensor var ødelagt og at anlegget sto på fullt hele døgnet.

Logic Energy

– Dette er et godt eksempel på hvordan små grep kan gi store utslag på strømregninga. Det er utrolig gøy å jobbe sammen med Robot Norge som jobber aktivt med bærekraft. Sammen finner vi forbedringspotensial, og uten at de merker det i lokalene en gang sparer vi store mengder strøm, sier Kjartan Kopren i Noova.

Noovas energioppfølgingssystemet Logic Energy bruker allerede tilgjengelige data fra kundens strømmåler og værstasjoner, og i noen tilfeller informasjon om bygningsmasse. Systemet ser på strømforbruk i forbindelse med temperaturen ute og når det er folk i bygget. Kjartan Kopren i Noova forklarer at det høye strømforbruket hos Robot Norge fikk varsellampene i Logic Energy til å lyse.

Sparte 25 prosent

– Det er litt irriterende at vi ikke har oppdaga denne feilen før, dette er en helt unødvendig strømbruk, men jeg er glad for at vi har en strømleverandør som går inn og hjelper oss, sier Nilsson.

Nilsson i Robot Norge forteller at de har mange maskiner som bruker mye strøm. En besparelse på 25 prosent av strømforbruket får derfor stor betydning både for en mer bærekraftig drift og for økonomien.

Verdensmester i strømforbruk

Kopren forteller at både bedrifter og privatpersoner kan spare mye penger ved å ta helt enkle grep. Noova anslår at norske bedrifter kan spare mellom 10 og 30 prosent av strømforbruket sitt.

– Vi ser at flere og flere bedrifter er opptatt av å ta bærekraftige valg, bli mer energismarte og kutte i strømforbruket sitt, og med de svingende strømprisene har det blitt enda viktigere for bedrifter å få kontroll over strømforbruket sitt, sier Kopren

–Nordmenn er verdensmestre i strømforbruk og for de fleste norske bedrifter er energisparingstiltak viktigere enn å jakte pris, den billigste strømmen er den du ikke bruker, fortsetter han

Strømprisen ikke det viktigste

Nilsson i Robot Norge har den samme erfaringen. Han forteller at det stadig ringer strømleverandører og sier de vil tilby dem noen øre billigere pris, men at de sparer mer på å følge med på forbruket sitt.

– Det viktigste for oss er å bruke minst mulig og en leverandør som hjelper oss med det, det tjener vi mest på. Bare det at vi fikk kontroll på ventilasjonsanlegget betyr en årlig besparelse på mellom 50 000 og 70 000 i året for oss, sier Nilsson i Robot Norge.

– Høye strømregninger har gjort at mange den siste tiden har blitt veldig opptatt av strømprisen, men vi mener det er like viktig å være opptatt av forbruk og forbruksmønster, legger Kopren til.